HTML

Titicaca

Ezt most azért indítom, mert holnap utazom Peruba, és egyszerűbb így mesélni. Meg 30 is leszek mindgyárt, bár ennek a Peruhoz marginális köze van. Illetve, ha jobban belegondolok, ennek mindenhez köze van.

Friss topikok

  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:52) juli 10 - Tiwanaku, Bolivia
  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:50) juni 30-juli 1 - zuros kezdetek
  • Nighthaven: Na mi a nagy "büdös" helyzet?:) Remélem azért megérkeztek már a csomagjaitok. Jó volt a repülés? P... (2009.07.05. 16:17) juli 2 - az elso rendes napunk

Linkblog

juli 4 - Arequipa

2009.07.08. 05:09 pirosch

 

Reggel ertunk tehat Arequipaba, ami azert jo, mert idoveszteseg nelkul utaztunk, es a szallas is megvolt. Mar reggel lehetett latni, hogy ez egy klassz hely lesz, ugyanis szabalyos vulkanok veszik korul a varost, meghozza harom: a Misti, a Pichu Pichu, meg egy harmadik :) Ezek mind 4500-6000 meteresek, es az egyik meg nem aludt ki.

Nazcaban egy nemet csaj, aki szegeny egesz nap arra vart, hogy repulhessen a vonalak folott, es vegul velunk egyutt jott ki a repterre, majd meg kesobb is osszefutottunk a varosban, ajanlotta nekunk a hotel Solart, ahol o lakott, igy -az egyebkent szokatlanul nagy es kulturalt- buszpalyaudvarrol egybol odazuztunk. 5 sol volt a legalabb 20 perces taxiut, az kevesebb, mint 350 Ft...

Meg csak lefoglaltuk a szobat, aztan ugyanazzal a taxival kimentunk a repterre, hatha tenyleg megjottek a cuccaink. Es igen, 4 nap "nelkulozes" utan megkaptuk az otthon nagy gonddal osszecsomagolt cuccokat. Tenyleg vicces, hogy mar alig hianyzott, olyan kenyelmes volt egy kis hatizsakkal utazni, mar nem is ertettem, mi mindent birtam otthon bepakolni, ami ilyen nehez lett.De legalabb fizetett a LAN legitarsasag 70 dollart, es megintcsak Andres reklamalasanak koszonhetoen fejenkent :)))))

A hotel is tenyleg szuper volt, es mi napos, vulkanos kilatasos szobat kaptunk. Mar elmult del, mire lefurodtunk, meg kimostuk az osszes eddigi szennyest. Meg az erkelyunk alatti teraszon ittunk egy kis paleszt a nagy ijedsegre :)

Aztan megindultunk Arequipaba, de persze ebeddel kellett kezdenunk. Talaltunk is hamar egy szimpi helyet, ahol minefele helyi tipikus kajakat rendeltunk. En valami tengeri herkentyuset, majd mikor a tobbieknek kihoztak a kesz kajat velem kozoltek, hogy elszaladtak alapanyagot venni hozza, de nem kaptak... azt hittem, ehen halok, szomjan halok, es megutom oket. Mondtam, hogy azt hozzanak, ami a leggyorsabb, ugyhogy gyorsan sutottek nekem is egy kis alpakat, amivel vegul is jol jartam, szerintem az enyem lett a legfinomabb. Aztan mentunk a Szent Katalin kolostorba (nemi szuvenir soppingolasa utan - egyszeruen benyelnek minket ezek a boltok, anyi szep szines holmi van :), ami oriasi, vmi 20e m2, egy labirintus az egesz. De nagyon jok az apacak berendezett szobai, a kerengokben a falra festett kepek, meg a szines falak: a kulonbozo reszeknek kulonbozo szinu, terracotta, bordo, kek, es spanyol varosokrol vannak elnevezve. Itt is bereltunk egy idegenvezetot, aki nem nagyott beszelni a foxijatol, de nagyon megerte, mert egyedul ezt felfedezni es hozzaolvasni eleg nehez. Utana mar sietnunk kellett a muzeumba, ahol Juanita van, ehhez atsetaltunk a varos foteren. Itt egy hatalmas katedralis all, aminek vmelyik nem regi foldrenges lerombolta a tornyait, de 1 ev alatt ujjaepitettek. Egyebkent errefele nagyon sok a foldrenges, legutobb 2007-ben volt. Ricardo, a paracasi idegenvezetonk meg is koszonte az ott levo turistaknak, hogy az orszagaik hozzajarultak az ujjaepitesekhez...

A muzeumban egy rovid filmet vetitettek arrol, hogy talaltak meg Juanitat (a kozeli vulkanitores miatt megolvadt a jeg a hegyen, emiatt megolvadt a sirja is, ahonnan -val. foldrenges miatt- kipottyant. Igy ekoszor ot talaltak meg, aztan a sirt. Szegeny kislanyt felaldoztak olyan 2-14 eves koraban. Sajnos 3 reteg plexi mogott, eleg sotetben es felig jeg alatt orzik, de azert brutal, ahogy kilatszik az eredeti bore, megvan a haja, meg ki lehet venni az arckifejezeset. Szerintem buszkeseget sugaroz. Legjobbak megis azok a targyak, amiket a hegyre vezeto uton meg a szertartashoz hasznaltak, meg a mumiak melle temettek. Minden szinte teljesen ep, a jancs szandaltol a szottes szutyoig, meg a kokalveleket is megtalaltak benne, meg a chichat (ez a piros ital, amit kukoricabol foznek, ma eszembe jutott, mikor azt akartam inni az etteremben) egy kis agyaggal lezart kubliben.

Mire kijottunk a muzeumbol sotet volt es hideg, ugyhogy gyors kort mentunk a katedralisban, aztan beultunk vacsizni. Kingaval sult tengerimalacot rendeltunk, de arra valahogy nem szamitottunk, hogy egeszben sutik meg, es mint egy denevert, kiteritve odateszik a tanyerra a fejevel egyutt, es csak nez az emberre a kisult szemeivel, meg a kis patkany fogaival... KisCsavo szerint az egesz ugyis egy patkany volt. Hus az amugy nem sok volt rajta, az olyasmi, mint a csirkee, kicsit ruganyosabb. Viszont jo sok bure volt neki :) Mindenki azt mondta, hogy ez marha draga etel, de 26 sol volt az egesz (itt a hust irjak csak az etlapra, a koret magatol ertetodo, az benne van). Kozben az etterembe megjottek a zeneszek is, ugyhogy teljes volt a feeling.

Hazafele mar kocogtak a fogaim, olyan hideg volt, mi meg szandiban kotortunk, mikor a helyiek is telikabatot vesznek... Napkozben ugyanis 25 fok korul van, nagyon erosen sut a nap, ahogy lemegy viszont elkezd lehulni, es nagyon hamar nagyon hideg lesz. Ezt ugy kell erteni, hogy akar 0 fok ala is. Futes viszont egyik szallodaban sincs,a szobaban ugyanannyi fok van kint, mint bent, vagyis ejszaka kurva hideg, ugyhogy a leghasznosabb dolog, ami megjott a csomaggal az a halozsak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titicaca.blog.hu/api/trackback/id/tr101233473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása