HTML

Titicaca

Ezt most azért indítom, mert holnap utazom Peruba, és egyszerűbb így mesélni. Meg 30 is leszek mindgyárt, bár ennek a Peruhoz marginális köze van. Illetve, ha jobban belegondolok, ennek mindenhez köze van.

Friss topikok

  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:52) juli 10 - Tiwanaku, Bolivia
  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:50) juni 30-juli 1 - zuros kezdetek
  • Nighthaven: Na mi a nagy "büdös" helyzet?:) Remélem azért megérkeztek már a csomagjaitok. Jó volt a repülés? P... (2009.07.05. 16:17) juli 2 - az elso rendes napunk

Linkblog

juli 13 - Kuckoo, Moray, Salineras

2009.07.19. 06:33 pirosch

Hihetetlen, milyen lassan tolt be ez a blog.hu, banom mar, hogy itt hoztam letre a blogot... Ha van vhol egy fel oram netezni az azzal telik el, hogy varom, mig betolt, aztan mar mennem is kell. :(

Most egyebkent 18-a van, szombat, este f12, es nemreg ertunk haza az 5 napos Inka Jungle turarol. A tobbiek persze mar mind alszanak,csak en osonkodtam le alvas helyett, mar masodszor, mivel mindig ult itt vki.

Szoval 13-an reggel f9-re jott ertunk Pepe, a ven taxisofor, akivel elozo nap a teren Bandi leboltolta, hogy elvigyen minket Morayba. Persze nem elotte tankolt, es nem elotte ellenorizte a guminyomast... Na mindegy, elvitt minket Morayba, ami kb 2 ora autokazasnyira volt. Itt azt kellett nezni, hogy mintha vmi kraterek lennnek, 3, teljes kor alaku teraszokbol allo, marha mely godrot hoztak letre az inkak. Allitolag az egyre melyebben fekvo godrokben mas es mas a klima, es itt kiserleteztek, hogy milyen novenyt hol lehet meghonositani. Eloszor a legromosabba masztunk le, de mar ez is nagy elmeny volt, lentrol felnezve ugyanis meg melyebbnek latszik. Es allitolag ha az ember a koncentrikus korok kozepere all, kapja az energiat. Ugyhogy mi a kozepere alltunk. 

A taxis szerint nem szabad lemenni a legnagyobb es legepebb tolcserbe, de ezt semmi es senki nem tiltotta, ezert lemasztunk. Mar ez sem volt egyszeru, mert bar az inkak nagyon okos lepcsokat epitettek (a falakbol tulnyulo hosszu kovek a lepcsofokok, csak eppen jo magasak, es ugyebar kapaszkodo az nincs, a fokok a levegobe nyulnak ki), a fokok jo messze voltak egymastol.

Szerencsere a nagy turistaaradat elott erkeztunk, igy sokaig szinte egyedul voltunk. Innen, a legmelyebbol felnezve megdobbento volt a merete, ami folulrol nem is latszott olyan nagynak.

Ezutan a sokitermelo helyre mentunk, amit Salinerasnak hivnak. Lattam en ezt mar elotte is fenykepen, de nem gondoltam, hogy ez ekkora... Egy fel hegyoldal 2mx3m-es lapos "teknokkel", ezek is teraszosan, de osszevissza. Az elejen bejon a langyos es iszonyatosan sos viz, ezt vegigfolyatjak a rendszeren elzarhato kis csatornakkal, a katlan meleg levegojeben meg 3 het alatt kiparolog a viz, es marad a so, amit fel kell torni. A kis patak vegigfolyik hosszaban, ebbol agaztatjak le a csatornakat, amik minden teknohoz eljutnak, es ha megtelt a kis medence, csak bedugaszoljak soval, ronggyal, ami akad. Pepe ajanlasara nem azt a modszert valasztottuk, hogy feluton visszafordulunk (marha hosszan megy ez az egesz), hanem hogy vegigsetalunk a rendszeren (egy keskeny osveny megy vegig, de a soperemeken mindenhol lehet maszkalni), a vegen leereszkedunk a hegyoldalrol, egeszen az Urubamba (igazabol Vilcanota) folyoig, ahova o atmegy es var rank. Meg a hatizsakokat is taxiban hagytuk, mivel tudtuk, h megvar, ugyanis meg nem fizettunk neki :) Hat, en ilyen helyen meg nem jartam (tengeri soleparlonal es sobarlangban mar igen), es lenyugozott, nekem ez volt az ut egyik fenypontja. Aztan Pepe elvitt minket egy nagyon szep helyre ebedelni, egy igazi kis oazis, ahol viszont jo draga volt a svedasztal, 35 sol, es ebben nem volt benne a pia. Eddig ez volt a legzuzosabb hely. Gondolkoztunk rajta, hogy meghivjuk-e a sofort, de rajottunk, hogy ebben az o ebedje is boven benne van... Ettem itt ket iszonyu finom dolgot: az egyik egy narancsos disznosult volt, a masik pedig egy camote nevu zoldseg, ami kivul ugy nez ki, mint egy kis padlizsan, a cekla es a krumpli kevereke, belulrol pedig egy az egyben sutotok. Edes volt es pepes... Ezekre ketszer is ramentem. Es itt vegre volt desszert is, ami amugy a svedasztalokon foleg gyumolcs meg kulonbozo undorito szines zselek, de itt volt cheesecake, tejberizs, csokitorta, es en ettem is szepen mindegyikbol. Pont arrol almodoztam, h ha hazamegyek megeszek egy egesz gorogdinnyet, es tessek, itt volt gorogdinnye is! Csak sajna az nem volt edes :( Itt meg egy kavet is megkockaztattam (nem ittam a repulout ota, ahol iszonyu migrenem lett es nem sokkal a kave utan kezdodott).

Kb f3-ra ertunk vissza Kockoba, ahol a LAN irodaban kezdtunk, mert persze Arequipaban a kislany nem birta lemasolni Attila utlevelszamat... Aztan Bongoek bemondtak az unalmast, hogy ok enm jonnek muzeumba meg templomba, ugyhogy a delutant-estet Bandival toltottuk. Vegigmentunk az Inka Muzeumon (nagyon beharangozta az utikonyv, de eleg gyenge volt, csak a kb 3-5 cm-es kek turkiz szobrok tetszettek, mert az inkak magukat is marha nagy orral abrazoltak :). Aztan a Compana del Jesus templom kovetkezett, ami a foteren van es barokkosabb a nagy Katedralisnal is, itt felmentunk a toronyba a teret fenykepezni, es lementunk az oltar alatt a kazamatakhoz is. A cifra arany oltaron kivul itt nem nagyon volt mas. Aztan ugyanezzel a jeggyel (rendes volt a kislany es diakot adott) atmentunk a Katedralisba. Ez vegulis 3 egybeepult templom, tele arany es ezust oltarokkal, fafaragasokkal, es 400 festmennyel. Legjobb a fekete Krisztus faszobra, meg az a festmeny, amin az apostolok csincsillat esznek (az utikonyv szerint tengerimalacot), es chichat isznak hozza inka poharakbol :)

Ezutan megneztuk az eredeti inka falakat, amikre a Compana templom es a Szent Katalin zarda epult, majd elindultunk a domboldalon fekvo San Blas negyed fele. Utkozben ujabb, mas tipusu inka falak kovetkeztek, az egyikben volt egy 12 szogu oriasi ko, a haz masik oldalan egy 13 szogletu, a hatoldalan pedig a kovek kozott egy puma alakot lehet kivenni (na ehhez kell fantazia). Persze a gagyiboltok csabitasainak most sem tudtunk ellenallni... Igy aztan jo lassan ertunk fel, Bingoekkal ekkor mar nem taliztunk. Andres be akart ulni egy helyre, es ehhez egy hippikocsmat szemelt ki. Olyan szinten nem illettunk oda a tipikus turista outfitunkkel, hogy az hihetetlen, en elegge feszengtem emiatt. Viszont egy mexikoi zenekar jatszott, Manu Chao stilusban, es neki ez marhara bejott. Mondjuk elmenynek elmeny volt... A szomszed hotelben a tulaj 3-4 eves kislanya kijott az utcara tancikalni, nekem legjobban az tetszett :) Ezek olyan helyes gyerekek, mint ha kis fekete haju babak lennenek, meg a kamaszok kozott is vannak helyesek, hogy tudnak felnottkorukra igy megcsunyulni...

A faradtsagtol es a Pisco Sour-tol kicsit bepilledve botorkaltunk haza, en szabalyosan beajultam...

   

   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titicaca.blog.hu/api/trackback/id/tr421254163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása