HTML

Titicaca

Ezt most azért indítom, mert holnap utazom Peruba, és egyszerűbb így mesélni. Meg 30 is leszek mindgyárt, bár ennek a Peruhoz marginális köze van. Illetve, ha jobban belegondolok, ennek mindenhez köze van.

Friss topikok

  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:52) juli 10 - Tiwanaku, Bolivia
  • öccsike: Na Kisanyám akkor idekommentelek egyet. Küldtem neked e-mailt is, tök aranyos vagyok. Szóval miköz... (2009.07.15. 09:50) juni 30-juli 1 - zuros kezdetek
  • Nighthaven: Na mi a nagy "büdös" helyzet?:) Remélem azért megérkeztek már a csomagjaitok. Jó volt a repülés? P... (2009.07.05. 16:17) juli 2 - az elso rendes napunk

Linkblog

juli 9 - Titicaca 2

2009.07.12. 07:20 pirosch

Este egy kolumbiai lannyal talalkoztunk (Andres a spanyoljarol egybol felismerte, meg azt is, hogy melyik regiobol valo), es o mondta, hogy regen a Fold energiakozpontja Tibetben volt, de mara attevodott a Titicaca tora (Zuzu, kerlek ennek jarj utana, ebben Te vagy a szakerto). Nekem mindenesetre inkabb levette az energiamat... Mint megtudtuk az idegenvezetotol, igazabol Titihaha-nak kell mondani, es azt jelenti, h kopuma, mert allitolag a tonak olyan alakja van - na ehhez azert kell fantazia.

A mai program egy masik sziget meglatogatasa volt. Reggel a mutter es Liz kisse keseben volt a reggelivel (mint elozo este a vacsival is), mi meg ott stresszeltuk oket, h 8-kor megy a hajonk... Meg mindig nem tanultuk meg, hogy ez Del-Amerika. Vicces, de a fatuzelesu tuzhelyen Liz palacsintat sutott nekunk. Vastagabb es szarazabb volt, mint az otthoni (sztem nem nagyon van tojasuk), eltort, ha az ember tekerni akarta. De a sztender eperlekvar itt is megvolt. A masik vicces az, hogy minden csaladnal egyenkajat foztek.

Aztan fajdalmas bucsut vettunk (sztem a csalad notagjai a hatuk kozepere kivantak, csak a papa nyomja a turistazast), a csaladtagok le is kisertek a turistaikat a topartra. Itt masodszor is elbucsuztunk, majd kb 3/4 ora kesessel elindultunk a Taquile szigetre (Bingo szerint Tequila, csak elirtak).

Itt a sziget "hatoldalan" kotott ki a hajo, majd elore ment a fo kikotobe, es ott vart rank. Egy meredek uton kellett folcaplatni, de utana gyonyoru volt a kilatas. Hihetetle, hogy ez egy to: teljesen tenger-szine van, neha tevedesbol tengert is mondtunk ra. Innen jol lehetett latni a kis csucsos Amantani szg-et, ahonnan jottunk, rajta a Pachamama es Pachatata csucsokkal. Megint egy kis bemutato kovetkezett, ami egy csalad kutricajanak hatso udvaran tortent. A mutter a foldon terdelve szott (kovethetetlenul bonyolult modon, de nagyon szepet), a fater meg allt, es kotott. Itt ugyanis a ferfiak is kotnek, mesz az uton, es jonnek szembe, kototuvel a kezukben. Allnak a foteren, es kotnek. A nok meg detto, csak ok valami orsot porgetnek, a fonalat csinaljak, vagy mi. De menet kozben is, barhol, barmikor. Itt talan kivetelesen a ferfiak ruhaja diszesebb: a derekukon szeles, szines ov van, (ha cipelnek, akkor ala egy megerositett ovet is vesznek, amibe haj! van beleszove), a fejukon meg halosipka szeru sapka. Ha piros alapon csikokban minta van rajta, akkor nosek, es akkor hordhatnak kokalevel-tarto taskat, aminek az aljan elenk szinu pomponok lognak, ha feher, akkor meg nem nosek. HA balra csapva hordjak a sipkat, akkor szinglik, ha jobbra, vagy hatra, akkor foglaltak. Ennel jobb modszert, minthogy kiirod magadra! Semmilyuk nincs, de eszuk az van.

A sziget egyik vegerol egy viszonylag hosszu setaval jutottunk a majdnem a tuloldalon levo foterig. A seta egy gyonyoru uton, magasan a to pàrtjan futott. Kozben jott szembe a helyi mama a birkaival (azert a fotoert nem felejtett el levenni 1 solra :), egy kislany egy darabig jott velunk, ment iskolaba (aztan egyszer csak elkoszont, es felmaszott a hegyre...), az asszonysag a nagy fekete szoknyajaval ment es porgette az orsot, szoval zajlott az elet. A foter nagyon ronda, viszont az egyik vege a tora nezo terasz. Itt kicsit tul sokat kellett lodorogni, aztan meg az etteremben, ahova vittek minket nem gyoztem eleg gyorsan enni az egyen pisztrangos menut, amit adtak. Innen tovabb setalva elertuk a tuloldali kikotot, csak epp 500 lepcsofokon kellett leereszkedni. Ez is tiszta Santorini feeling volt. Visszafele a hajo tetejen napoztunk, most eloszor ereztem, hogy nyaralok (mert igazabol telelek). Ezt ugy kell elkepzelni, hogy reggel 2 pulover van rajtam es a dzseki, mikor elindulunk, es meg egy pulcsi a hatizsakban. 9 korul kezd el meleg lenni, delben mar a napon poloban lehet lenni, ekkor az ember hurcolja a pulovereit (derekra kotve, hatizsakban, hatizsakra kotve), majd 6-7 ora kozott lemegy nap, es onnantol fel oran belul olyan hideg lesz, hogy a 3 pulover es a dzseki melle kesztyut es sapkat huzunk. Mondjuk ezekbol itt van kinalat, de jol is tettuk, hogy hamar besoppingoltuk oket. Este es reggel a szallodai szobakban (mivel nemcsak futes nincs, hanem szigeteles sem), kb annyi fok van, mint kint. Eleinte tobb reteg ruhaban aludtam, mostanra vagy kezdem megszokni, vagy ilyen jo a halozsakom, de egyre kevesebb ruha van rajtam eccaka. Gondolom otthon mindenki unja a meleget, en meg mar alig varom, hogy ha hazamegyek legyen egy kis nyar.  

A hajoval annyira lassan haladtunk, h neha azt hittuk, hatrafele megyunk, minden mas hajo megelozott minket, de azert az igert 3 ora alatt, kb f5-re visszaertunk Punoba. Innentol nekialltunk szervezni a masnapot, mert at akartunk menni Boliviaba egy 3 napos pampa turara. Egy orat ultunk egy utazasi irodaban, bementunk egy internetkavezoba, hogy megnezzuk a szervezo irodakat, majd egy "locutorio"-ba, ami egy telefonfulkekbol allo helyiseg - az ember beszel, es a vegen kifizeti. Innen felhivtunk 1-2 irodat, es  masodik azt mondta, h esik az eso, nem biztos, hogy a kisgep le tud szallni. Sajnos ezzel a program teljesen dugaba dolt, mert a bizonytalanra nem akartunk La Pazba menni. Viszont en meg Tiwanakut (ami egy inkak elotti civilizacio kozpontja, es Boliviaban van) nagyon szerettem volna latni, ezert meg kicsit pusholtam az ugyet. Mivel a pampara 3 napot szantunk, ami igy felszabadult (sajnos), ezert a hatra levo idot ujra kellett tervezni. Vegul atment mindenki, hogy 1 napos kirandulasra menjunk at Tiwanakuba (ami inkabb Tiahuanacu, de ezt ki tudja kimondani?). Ez azt jelentette, hogy a szallasadoinktol taxit rendeltunk masnapra, es kikerdeztuk oket a lehetosegekrol, meg arrol, h milyen a hatar. Legjobban ettol feltunk, mert a Lonely Planet errol a desaguarderoi hataratkelohelyrol nem sok jot irt.

Egyebkent most kezdenek elojonni a feszkok, mert szerintem mindenki az otthonrol hozott energia-tartalekainak a vegere ert. Mindenkinek van vmi nyugje: fosik, lazas, faradt, akarmi. En eleinte porogtem, mint az allat, en, aki imadok aludni szinte soha nem ereztem, hogy faradt lennek, most estere mar eleg nyugos tudok lenni. De -lekopogom- mas bajom nincs (1-2 merges macska nem szamit), nem is ertem teljesen. Lehet, h ez a Normaflore er vmit?                

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titicaca.blog.hu/api/trackback/id/tr371241306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása